'Hypotheek via pensioenfonds'

Pensioenfondsen moeten ook geld kunnen lenen aan mensen die een hypotheek willen voor een huis. Dat bepleit een coalitie van Bouwend Nederland, projectontwikkelaars, architecten, vakbonden en huizenbezitters in een actieplan.

Het Nationaal Stimuleringspakket Woningmarkt, zoals de titel van het plan luidt is een oproep aan de informateurs om de woningmarkt uit het slop te trekken.

Versoepelen

De afgelopen 4 jaar zijn er in de bouw 43.000 arbeidsplaatsen verdwenen en de komende jaren staan er volgens het actieplan nog eens 30.000 op de tocht. Om dat tij te keren moet het aantrekkelijker worden gemaakt om een huis te kopen en te verkopen.

Dat kan volgens de opstellers van het plan door de scherpe regels voor het verstrekken van hypotheken te versoepelen. Nu zijn banken terughoudend met name door het strenge toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Restschuld

Het nieuwe kabinet moet extra geld storten in het Stimuleringsfonds voor de Volkshuisvesting, zodat vooral starters makkelijker een huis kunnen kopen. Bovendien moeten banken mensen die met schulden blijven zitten na de verkoop van hun huis, kunnen blijven helpen. Nu is het zo dat banken niet bereid zijn om die zogenoemde restschuld te financieren. Ook is die schuld niet aftrekbaar.

Naast al deze maatregelen wil de coalitie van bouwers en vakbonden dat alles op alles wordt gezet om de werkgelegenheid in de bouw te behouden. Bedrijven die in moeilijkheden komen moeten gebruik kunnen maken van een vorm van deeltijd WW. In het actieplan wordt een deeltijd WW voor tenminste drie jaar bepleit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl