NOS NieuwsAangepast

Geweld bij protest in Athene

In het centrum van Athene hebben tienduizenden Grieken tegen nieuwe bezuinigingen van 11,5 miljard euro gedemonstreerd. Bij het parlementsgebouw braken onlusten uit.

De politie zette traangas in toen een groep van honderden betogers agenten met stenen en brandbommen bekogelde. Betogers sloegen met hamers straatstenen kapot om stukken steen te bemachtigen. Ook werden bomen in brand gestoken.

Grootste vakbonden

Door een algehele staking ligt het openbare leven in het land goeddeels stil. De 24-uursstaking is uitgeroepen door de twee grootste vakbonden van het land, die samen ongeveer de helft van de Griekse werknemers vertegenwoordigen. Aan de staking doen werknemers uit vrijwel alle sectoren mee.

Banken, postkantoren, toeristische attracties, scholen en overheidsgebouwen zijn dicht. Het openbaar vervoer ligt goeddeels stil en ook op de luchthaven werd enkele uren het werk neergelegd .

De vakbonden stellen dat de bezuinigingen die zijn doorgevoerd de bevolking al hard genoeg treffen. De werkloosheid in Griekenland ligt op recordhoogte en ongeveer eenderde van de Grieken leeft nu onder de armoedegrens.

Bezuinigingen

Griekenland moet extra bezuinigen om aanspraak te kunnen maken op een nieuwe lening van zo'n 31 miljard euro. Zonder die nieuwe lening kan het land binnen enkele weken failliet gaan.

Het is de eerste algehele staking in Griekenland sinds juni, toen een nieuwe regering onder leiding van premier Samaras aantrad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl