NOS NieuwsAangepast

Medicijnmix schaadt kankerpatiënt

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt zonder het te weten medicijnen die hun behandeling nadelig kunnen beïnvloeden. Het gaat om middelen die de werking van anti-kankermedicijnen verminderen, of de bijwerkingen ervan verergeren.

Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum, waaraan verscheidene ziekenhuizen hebben meegedaan. De onderzoeksresultaten worden komend weekend gepresenteerd op een Europees oncologiecongres in Wenen.

De onderzoekers pleiten voor een landelijk elektronisch patiëntendossier, waarin oncologen kunnen zien of hun patiënten nog andere medicijnen krijgen, en of die de anti-kankerbehandeling niet tegenwerken, zoals bijvoorbeeld bij een chemotherapie.

Wisselwerking

Het gaat onder andere om slaapmiddelen, maagzuurremmers, antidepressiva en bloedverdunners. Die kunnen een wisselwerking hebben met de anti-kankermiddelen en met de ondersteunende medicatie zoals medicijnen die misselijkheid tegengaan, zegt Roelof van Leeuwen, ziekenhuisapotheker en onderzoeker van het Erasmus MC.

Bijwerkingen kunnen variëren van totaal ongevaarlijk tot ernstig. In ernstige gevallen kan het anti-kankergeneesmiddel bijvoorbeeld helemaal worden uitgeschakeld of kan er een reactie ontstaan waardoor het anti-kankergeneesmiddel zó giftig wordt dat de patiënt er zelfs aan kan overlijden.

Hoe meer medicijnen de patiënt gebruikt, hoe groter de kans dat een wisselwerking optreedt, zeggen de onderzoekers. Een deel van de patiënten loopt een verhoogd risico op een ernstige reactie.

Niet gekoppeld

Nu werken veel ziekenhuizen met gescheiden voorschrijfsystemen. Er is een apart ziekenhuissysteem voor thuismedicatie èn een apart systeem voor anti-kankergeneesmiddelen.

De systemen zijn niet gekoppeld, waardoor er onvoldoende overzicht is over het totaal aantal medicijnen dat een patiënt krijgt en hoe de medicijnen op elkaar reageren.

In het Erasmus MC is een vervolgonderzoek gestart om dit probleem aan te pakken. Aan het onderzoek hebben bijna 900 patiënten meegedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl