Van Miltenburg nieuwe voorzitter

De nieuwe Kamervoorzitter: Anouchka van Miltenburg»
De nieuwe Kamervoorzitter: Anouchka van Miltenburg ANP

VVD-Kamerlid Van Miltenburg is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. In de derde stemronde kreeg ze een meerderheid van de Kamerleden achter zich.

De strijd ging in die derde ronde tussen Van Miltenburg van de VVD en Arib van de PvdA. Er werden 148 stemmen uitgebracht, 2 waren daarvan ongeldig, 56 gingen naar Arib en 90 naar Van Miltenburg.

De derde kandidaat, Gerard Schouw van D66, was na de tweede stemronde afgevallen, omdat hij de minste stemmen had. In de eerste ronde kreeg Van Miltenburg 63 stemmen, Arib 45 en Schouw 40. Daarna volgde met dezelfde kandidaten een tweede ronde. Die leverde bijna dezelfde uitslag op: Van Miltenburg 64, Arib 44 en Schouw opnieuw 40.

Geheim

De stemming was geheim. De Kamerleden schreven hun voorkeurskandidaat op een briefje en dat ging in een bus. Vanmiddag kregen alle drie de kandidaat-voorzitters uitgebreid de mogelijkheid om zichzelf aan te prijzen. Andere Kamerleden konden vragen stellen.

Anouchka van Miltenburg, die 45 jaar is, zit bijna tien jaar in de Tweede Kamer voor de VVD. Ze hield zich in de Kamer onder meer bezig met zorg, de omroep en het homo-emancipatiebeleid. In 2010 werd ze ook vicefractievoorzitter. Voordat ze in de Kamer kwam werkte ze in de journalistiek en was ze gemeenteraadslid in Zaltbommel. Anouchka van Miltenburg volgde de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze was in de jaren 90 ook leadzangeres van een rockband genaamd Blow Smoke.

Enthousiaste felicitaties

Van Miltenburg werd na haar verkiezing enthousiast gefeliciteerd door haar fractiegenoten.

Zowel de Eerste als de Tweede Kamer wordt nu door VVD'ers geleid. De VVD'er Fred de Graaf werd vorig jaar gekozen tot voorzitter van de Eerste Kamer.

Deel deze pagina

Video

  • video Van Miltenburg nieuwe voorzitter Er waren drie stemrondes nodig, voordat ze de meerderheid van de Kamerleden achter zich kreeg. De strijd ging... in die derde ronde tussen Van Miltenburg van de VVD en Khadisja Arib van de PvdA, maar uiteindelijk mag Van Miltenburg zich de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer noemen.
  • video Presentatie Anouchka van Miltenburg (VVD) De Tweede Kamer heeft gestemd over de nieuwe Kamervoorzitter. De kandidaten waren Gerard Schouw van D66,... Anouchka van Miltenburg van de VVD en Khadija Arib van de PvdA. Ze kregen alle drie de gelegenheid om hun kandidatuur toe te lichten. U kijkt naar een samenvatting van de presentatie van Anouchka van Miltenburg van de VVD.

Audio

  • 'Er was geen uitgesproken favoriet' De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer nam gisteravond gelijk de hamer ter hand. Daarvoor ontspon zich een hevige strijd om het... voorzitterschap. Niemand durfde de uitkomst te voorspellen. De verkiezing om het Kamervoorzitterschap was geen uitgemaakte zaak. Na drie stemrondes kwam er dan toch een winnaar. Verslaggever Wilco Boom in Den Haag.
  • 'Bijzonder dat ik ruime meerderheid heb gekregen' VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg werd gisteravond gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Als kamervoorzitter wil... ze het gebruik van elektronische stemkastjes invoeren, het gebruik van 'tablets' bevorderen en het papiergebruik afremmen. Kamervoorzitter Van Militenburg in gesprek met verslaggever Wilco Boom.
  • Kamer kiest Van Miltenburg als voorzitter Anouchka van Miltenburg is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Al bijna tien jaar is zij Kamerlid en de afgelopen twee jaar... ook vice-fractievoorzitter van de VVD. Zij versloeg in drie rondes Kjadija Arib van de PvdA en Gerard Schouw van D66. In de derde en laatste stemmingsronde bleven Arib en Van Miltenburg over.
  • 'Als je meedoet, kun je ook verliezen' Geen kroon op veertien jaar Kamerlidmaatschap voor Khadija Arib van de PvdA. Ze was in de race voor de post van Kamervoorzitter,... maar ze moest gisteravond Anouchka van Miltenburg van de VVD voor zich laten. Verslaggever Wilco Boom in gesprek met Arib.

Video en Audio

Meer video en audio