NOS NieuwsAangepast

Stemming Kamervoorzitter

De Tweede Kamer heeft gestemd over de nieuwe Kamervoorzitter. Het is een eerste ronde, mogelijk volgen er meer als geen van de kandidaten een meerderheid heeft behaald. Er zijn drie kandidaten om Gerdi Verbeet op te volgen. Die zit niet meer in de Kamer.

De kandidaten zijn Gerard Schouw van D66, Anouchka van Miltenburg van de VVD en Khadija Arib van de PvdA. Ze kregen alle drie de gelegenheid om hun kandidatuur toe te lichten.

Minder Kamerleden

Kamerleden wilden onder meer weten wat de kandidaten vinden van het kabinetsplan om het aantal Kamerleden te verminderen. Ook zijn er ook veel vragen over de spoeddebatten. Als bij de stemming geen kandidaat de meerderheid haalt, komt er nog een tweede ronde.

De PVV heeft al laten weten niet voor Arib te zijn. Zij heeft naast een Nederlands ook een Marokkaans paspoort. Volgens de PVV kan een Marokkaan geen Kamervoorzitter zijn. Arib benadrukte dat "loyaal zijn niet aan een document is gebonden en dat niemand het land kiest waar hij wordt geboren." Ze voegde eraan toe dat ze ook de voorzitter voor de PVV-Kamerleden wil zijn, ook al zal die groepering niet op haar stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl