NOS NieuwsAangepast

Obama: film-geweld aanval op 'VN'

Het geweld naar aanleiding van de Amerikaanse anti-islamfilm was een aanval op de idealen van de Verenigde Naties. Dat zei president Obama in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Obama wees erop dat de Verenigde Naties zijn opgericht vanuit de gedachte dat volkeren hun conflicten vreedzaam kunnen oplossen en dat diplomatie de plaats van oorlog kan innemen.

'Walgelijke film'

Geen enkele film kan een aanval op een ambassade of geweld op een andere manier rechtvaardigen, zei Obama. Hij verwees naar de aanval in Libië, waarbij de Amerikaanse ambassadeur om het leven kwam.

Obama noemde Innocence of Muslims een "walgelijke" film die afkeuring verdient. De film is niet alleen een belediging voor moslims, maar ook voor de Verenigde Staten, zei Obama. Hij wees erop dat de VS religieuze vrijheid altijd heeft gerespecteerd.

Iran

De Amerikaanse president sprak ook over Iran. Hij zei dat hij het conflict over het nucleaire programma van Teheran via diplomatieke weg wil oplossen, maar dat de tijd daarvoor eindig is.

Over Syrië zei Obama dat het regime van president Assad moet verdwijnen, "om een einde te maken aan het lijden van de Syrische bevolking".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl