Griekse steun op losse schroeven
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Griekenland niet uitkomt met de huidige noodsteun. Het land onderhandelt al maanden met de zogenoemde Trojka van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank om een gat te vullen van 11,5 miljard euro. Het ziet er naar uit dat er veel meer tijd en meer geld nodig is voor Griekenland.
De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras zei vandaag dat zijn land 13 tot 15 miljard euro extra nodig heeft omdat het land twee jaar langer de tijd nodig heeft om te hervormen. Als de rente wordt verlaagd en de looptijd van staatsleningen verlengd, kost het de eurolanden eigenlijk niks, zegt hij.
De Duitse krant Süddeutsche Zeitung schrijft vandaag op basis van bronnen in Brussel echter dat er een tekort is van maar liefst 30 miljard euro. Der Spiegel meldde zondag al dat de Grieken 10 tot 20 miljard euro nodig hebben. De al ingezette bezuinigingen trekken een zware wissel op de economie van het land, zei IMF-topvrouw Christine Lagarde op een bijeenkomst in Washington.
Geduld raakt op
Het geduld van de geldschieters met de Grieken raakt op. Bronnen zeggen tegen de NOS dat het IMF eigenlijk helemaal klaar is met Griekenland en op het punt staat de handen van het land af te trekken.
Lagarde pleit voor de bühne nog voor meer begrip voor de zwaar aangepakte Griekse burgers en dus voor meer tijd, maar meer tijd kost meer geld en daar voelen zowel het IMF als de eurolanden niets voor.
Het maakt de uitkering van het volgende steunbedrag van 31,3 miljard euro aan Griekenland uiterst onzeker. Op dat geld wachten de Grieken al maanden. De uitkering was uitgesteld door oplopende achterstand bij de hervormingen en de verkiezingen. Zonder het geld gaat het land failliet.
Bedenktijd
De eindrapportage van de trojka over Griekenland staat gepland voor eind volgende week. De trojka van EU, ECB en IMF heeft Griekenland inmiddels ook verlaten. Om partijen nog een week bedenktijd te geven, zo wordt gezegd. Het gerucht gaat namelijk dat ze erg geschrokken zijn omdat de Grieken bij lange na niet op schema liggen qua hervormingen en bezuinigingen en het tekort veel hoger is dan was gevreesd.
De bijdrage van het IMF aan het steunpakket voor Griekenland is overigens al flink gekrompen. Bij het eerste hulppakket van 110 miljard euro nam het IMF bijna eenderde voor z'n rekening. In het tweede pakket draagt het IMF nog maar iets meer dan 10 procent bij. Het leeuwendeel van het geld komt dus al uit de zakken van de eurolanden.