NOS NieuwsAangepast

Internationale drugsbende opgerold

De Nederlandse politie heeft samen met collega's uit België en Marokko een internationale drugs- en witwasorganisatie opgerold.

Op meerdere plekken door het land hebben 85 agenten huiszoekingen gedaan, waarbij twee verdachten zijn aangehouden. Een 26-jarige man uit Culemborg en een 41-jarige man uit Amsterdam. Tijdens de huiszoekingen zijn onder meer 300 kilo hasj en 60.000 euro in beslag genomen.

Marokko

Onder leiding van de Nederlandse politie zijn vandaag ook in Marokko huiszoekingen verricht. Daar deden Nederlandse agenten aan mee. Bij huiszoekingen in het Belgische Luik zijn 15 mensen opgepakt.

Ook is vandaag begonnen met het in beslag nemen van crimineel geld. Verwacht wordt dat het om miljoenen euro's gaat. Daarbij krijgt de Nederlandse en Belgische justitie hulp van de Marokkaanse autoriteiten. "Het bestrijden van witwaspraktijken heeft een zeer hoge prioriteit in Marokko", aldus het politiekorps Gelderland-Zuid.

Hasjtransporten

De zaak kwam aan het rollen na een onderzoek van de Belgische justitie. De criminele organisatie hield zich vooral bezig met hasjtransporten in Europa. Het geld dat daarmee werd verdiend, werd via witwaspraktijken doorgesluisd naar Marokko. Daar werd het geld belegd in panden, appartementencomplexen, horecagelegenheden en bouwgronden.

De hoofdverdachten van deze criminele groep bleken in Nederland en België te wonen. Een van de vandaag opgepakte verdachten heeft een coffeeshop in Culemborg. Burgemeester Van Schelven van Culemborg heeft besloten om de coffeeshop per direct te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl