NOS NieuwsAangepast

Tips Meld Misdaad Anoniem nuttig

Het merendeel van de tips die bij Meld Misdaad Anoniem binnenkomen, is voor de politie bruikbaar. Bij 83 procent van de meldingen kan actie worden ondernomen, zo meldt de tiplijn bij het tienjarig bestaan.

Meld Misdaad Anoniem werd gestart in september 2002. Sindsdien zijn 117.500 tips binnenkomen. Daardoor konden 13.000 mensen worden aangehouden en werden 9000 misdaden opgelost.

Ruim 900 misdrijven konden dankzij een tip aan de meldlijn worden voorkomen.

Drugshandel

De helft van de tips gaat over drugszaken. Zo werd door een tip bij een inval in Zwanenburg zeven miljoen euro gevonden die verdiend was met drugshandel. Bij de inval werden twee Colombianen gearresteerd.

Ook werd bijvoorbeeld de verkrachting en moord op Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond opgelost na meldingen aan de tiplijn. Het meisje werd overreden door een camper, waardoor ze overleed. Drie dagen na de moord bekende de eigenaar van de camper schuld.

Fraude

Bij Meld Misdaad Anoniem komen ook veel tips binnen over fraude. Zo probeerde een man zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering op te lichten, door te doen alsof hij niet kon werken. De verzekering zou 600.000 euro uitkeren, maar na een tip bleek dat de man zwaar lichamelijk werk deed in de bouw.

Meld Misdaad Anoniem krijgt ieder half uur een melding. Daardoor worden dagelijks vijf mensen aangehouden. De meldlijn is geen onderdeel van de politie, maar een onafhankelijke stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl