NOS NieuwsAangepast

Online petitie voor Julio Poch

Het comité dat is opgericht om Julio Poch te steunen, heeft een petitie opgesteld tegen de schending van de mensenrechten en de grondrechten van de piloot. De petitie is vanavond online gegaan en zal later overhandigd worden aan de Nederlandse en Argentijnse regering.

Julio Poch werd gearresteerd in Valencia in september 2009 tijdens zijn laatste vlucht voor Transavia, op verdenking van oorlogsmisdaden. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dodenvluchten in Argentinië tijdens de tijd van de junta in de zeventiger jaren.

Die beschuldiging is gebaseerd op uitspraken die hij gedaan zou hebben tijdens een diner met collega's op Bali in 2003. Andere bewijzen lijken er niet te zijn.

Dodenvluchten ontkend

Poch heeft altijd met klem ontkend dat hij dodenvluchten heeft uitgevoerd. Bij die vluchten werden politieke gevangenen boven zee uit het vliegtuig gegooid.

The Foundation Justice for Julio Poch protesteert met de petitie tegen de gang van zaken rond Pochs arrestatie en uitlevering aan Argentinië. Ze noemen het "een flagrante schending van de fundamentele mensenrechten".

Nederland heeft daaraan meegewerkt. Volgens het comité wordt de petitie ondersteund door gezagvoerders en collega's uit de burgerluchtvaart en jachtvliegers.

Groot proces

Julio Poch zit al drie jaar in voorarrest in Argentinië, in afwachting van zijn proces, dat op 25 oktober van start gaat. Poch's zaak is ondergebracht in een groot proces met in totaal 70 verdachten.

Zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops denkt dat een dergelijk groot proces jaren gaat duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl