NOS NieuwsAangepast

Nieuw virus ontdekt: 1 dode

In Saudi-Arabië is een man overleden aan de gevolgen van een virus dat lijkt op het SARS-virus. Daaraan overleden in 2003 meer dan 800 mensen, voornamelijk Aziaten.

Het nieuwe virus is net als het SARS-virus een zogenoemd coronavirus. Het kan leiden tot hoesten, ademhalingsproblemen en nierfalen.

Coronavirussen worden bijna altijd via de lucht verspreid, maar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt er rekening mee dat dit virus ook door dieren kan zijn overgedragen. Van mens-op-mensbesmetting lijkt geen sprake te zijn.

WHO: geen paniek

Ook in Groot-Brittannië is een geval van het nieuwe virus bekend. Zaterdag werd daar een man uit Qatar opgenomen, die onlangs naar Saudi-Arabië was gereisd. De WHO constateerde dat zijn ziektebeeld hetzelfde is als dat van de Saudi die deze zomer overleed.

De WHO zegt dat er vooralsnog geen reden tot paniek is. Uit andere landen zijn geen ziektegevallen bekend, zegt de organisatie. Het is niet duidelijk waar het virus precies vandaan komt.

De autoriteiten in Saudi-Arabië zijn bezorgd over het virus, omdat volgende maand de hadj begint. Honderdduizenden moslims uit de hele wereld reizen dan naar Saudi-Arabië. De pelgrims krijgen het advies om hun handen te wassen en mondkapjes te dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl