NOS NieuwsAangepast

Project X Haren: wie krijgt de schuld?

De rellen in Haren roepen veel reacties op. Ook vandaag staan de media bomvol analyses en achtergrondverhalen. Terugkerende vraag: wie draagt schuld aan het uit de hand gelopen verjaardagsfeest? Waren het de traditionele media, de social media, de gemeente, de politie, of toch gewoon de relschoppende jongeren zelf? De meningen zijn verdeeld. Hieronder een selectie van uitspraken van betrokkenen, beschuldigden en autoriteiten over de schuldvraag.

Beschuldigde 1: gemeente Haren

'De gemeente Haren heeft niet opgelet en was slecht voorbereid, hierdoor kon het escaleren.' Dagblad Trouw signaleert: "Er kon ondanks het alcoholverbod gewoon doorgedronken worden en er was te weinig politie op de been." En: "Tijdens hun media-optredens wekten de Harense bestuurders afgelopen weekend vooral een naïeve indruk."

De burgemeester: "Het gemeentebestuur wist dat de situatie in Haren zou escaleren, maar hoopte dat een appèl op het gezond verstand van jongeren de situatie in de hand zou kunnen houden.

Beschuldigde 2: de traditionele media

'Traditionele media stookten vuur op in Haren door teveel aandacht. Daardoor hebben zij de ellende (mede) veroorzaakt.'

Het hele weekend is er gediscussieerd over de vraag of de media een stimulerende werking hebben gehad op de rellen. Ja, zei mediasocioloog Peter Vasterman tegen het ANP: "Zolang een bericht over een Facebook-feest alleen op internet en de sociale media rondzweeft, is er doorgaans niet zoveel aan de hand. Traditionele media maken een onderwerp pas echt belangrijk."

Ook Steven de Jong schrijft in NRC dat media schuld hebben. "Ook media mogen hun wonden likken. Frappant is dat nieuwsmedia het maar bleven hebben over een Facebook-feest. Ja, daar was het allemaal begonnen, maar intussen deelden ze zelf de uitnodigingen uit. Wie jong is en zin had in een feestje moet naar Haren komen - dat bleef hangen."

Uit een analyse die NRC Next maakte uit alle Twitterberichten blijkt volgens die krant dat op het moment dat traditionele media aandacht gaven aan Project X, het uitgroeide tot een hype.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, blogt uitgebreid over de vraag of de NOS schuld heeft. Er moet goed worden nagedacht over de invloed en maatschappelijke verantwoordelijkheid die de NOS en media in het algemeen hebben, schrijft hij. Maar dat is ook gebeurd bij het geval Haren, vindt Gelauff. "De mensen die vernielingen hebben aangericht en hulpverleners hebben aangevallen, die zijn verantwoordelijk voor de ellende die ontstaat, Niet de verslaggevers van de NOS."

3FM-dj Giel reageerde vanochtend in zijn show fel op de beschuldigingen aan het adres van de media. "Flikker op. De hooligans zijn de schuldigen." In het fragment hieronder praat hij na met betrokkenen en aanwezigen.

Beschuldigde 3: Politie / MEDe politieleiding in Haren had veel beter op de rellen voorbereid moeten zijn en heeft gefaald.De Volkskrant: "Bronnen binnen het korps verklaarden gisteren dat er reeds drie weken geleden serieuze aanwijzingen waren dat de zaak zou escaleren.""Er was te weinig politie, de mobiele eenheid greep te laat in en de gemeente had eerder maatregelen moeten nemen", zeiden inwoners van Haren tegen het AD."De toegangswegen naar Haren hadden veel eerder moeten worden afgesloten", zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP vandaag in De Telegraaf. "Daarnaast is onduidelijk of ingezette ME'ers uit andere korpsen wel op tijd zijn ingezet."Korpschef Oscar Dros zei zaterdag in een verklaring dat ze rekening hadden gehouden met alle scenario's. "Het was moeilijk in te schatten wat we konden verwachten. Daarom hebben we ook de mobiele eenheid achter de hand gehouden." Rechts zie je zijn volledige verklaring.Beschuldigde 4: Social mediaDe minister van Consumentenbescherming in Duitsland wijst naar Facebook als medeverantwoordelijke. Zij vindt dat de netwerksite de gebruikersinstellingen moet veranderen. Facebook herkent zich niet in de kritiek. Lees hier een uitgebreider stuk over Facebook en de schuldvraag van Haren.In een commentaar van Trouw is te lezen dat social media niet de oorzaak of bron van de rellen zijn. "In het verleden kon een nachtelijke oproep op de radio ook een mensenmassa in beweging zetten. Maar broadcasting was toen voorbehouden aan professionelen. Met internet en de sociale media is iedereen broadcaster geworden."Beschuldigde 5: De Relschopper Tja, en dan de relschoppers zelf. Werden zij aangezet tot de rellen door de media, of zijn het een stel 'redeloze idioten'?De daders, de relschoppers, hoor je nog (vrijwel) nergens een verklaring geven voor hun gedrag. Hier wel een aardige verzameling van tweets van reljongeren net na de ongeregeldheden.Criminoloog Tom van Ham zegt in het AD dat 'de nieuwe hooligan' heeft toegeslagen. "Groepjes jongeren duiken op bij onder meer dance-evenementen en willen rellen te het rellen. Dat escaleert zodra omstanders zich bij deze groep aansluiten als de rel is begonnen."Ook op Twitter woedt de discussie over de schuldvraag van Haren.

Beschuldigde 3: Politie / ME

'De politieleiding in Haren had veel beter op de rellen voorbereid moeten zijn en heeft gefaald.'

De Volkskrant: "Bronnen binnen het korps verklaarden gisteren dat er reeds drie weken geleden serieuze aanwijzingen waren dat de zaak zou escaleren."

"Er was te weinig politie, de mobiele eenheid greep te laat in en de gemeente had eerder maatregelen moeten nemen", zeiden inwoners van Haren tegen het AD.

"De toegangswegen naar Haren hadden veel eerder moeten worden afgesloten", zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP vandaag in De Telegraaf. "Daarnaast is onduidelijk of ingezette ME'ers uit andere korpsen wel op tijd zijn ingezet."

Korpschef Oscar Dros zei zaterdag in een verklaring dat ze rekening hadden gehouden met alle scenario's. "Het was moeilijk in te schatten wat we konden verwachten. Daarom hebben we ook de mobiele eenheid achter de hand gehouden." Rechts zie je zijn volledige verklaring.

Beschuldigde 4: Social media

'Social media als Twitter en Facebook zorgen ervoor dat de vlam sneller in de pan slaat'

De minister van Consumentenbescherming in Duitsland wijst naar Facebook als medeverantwoordelijke. Zij vindt dat de netwerksite de gebruikersinstellingen moet veranderen. Facebook herkent zich niet in de kritiek. Lees hier een uitgebreider stuk over Facebook en de schuldvraag van Haren.

In een commentaar van Trouw is te lezen dat social media niet de oorzaak of bron van de rellen zijn. "In het verleden kon een nachtelijke oproep op de radio ook een mensenmassa in beweging zetten. Maar broadcasting was toen voorbehouden aan professionelen. Met internet en de sociale media is iedereen broadcaster geworden."

Beschuldigde 5: De relschopper

Tja, en dan de relschoppers zelf. Werden zij aangezet tot de rellen door de media, of zijn het een stel 'redeloze idioten'? De daders, de relschoppers, hoor je nog (vrijwel) nergens een verklaring geven voor hun gedrag. Hier wel een aardige verzameling van tweets van reljongeren net na de ongeregeldheden.

Criminoloog Tom van Ham zegt in het AD dat 'de nieuwe hooligan' heeft toegeslagen. "Groepjes jongeren duiken op bij onder meer dance-evenementen en willen rellen te het rellen. Dat escaleert zodra omstanders zich bij deze groep aansluiten als de rel is begonnen."

Discussie

Ook op Twitter woedt de discussie over de schuldvraag van Haren.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl