NOS WielrennenAangepast

Boom berust, Terpstra ontgoocheld

Op het moment dat de latere wereldkampioen Philippe Gilbert zijn beslissende demarrage op de Cauberg plaatste, kon hij niet mee.

Dankzij een fraaie inhaalrace op het vlakke stuk naar de finish eindigde Lars Boom alsnog als vijfde in de WK-wegwedstrijd.

"Ik kon niet harder op de Cauberg", reageerde Boom. "Op hangen en wurgen bleef ik er nog net bij. Vervolgens ben ik vol doorgereden van groepje naar groepje."

In de slotmeters vond de Rabobank-coureur nog een gaatje, waardoor hij knap als vijfde over de streep kwam. De podiumplekken kwamen echter geen moment in het zicht. "Je weet dat wanneer Gilbert gaat, ik dan niet mee kan. De Cauberg is voor mij nog te zwaar", sprak Boom.

De Brabander vond dat de Nederlandse equipe sterk had gereden, al was het wel een smetje dat er bij de eerste ontsnapping geen Oranje-coureur zat. "Dat was balen. Op een WK in eigen land hoor je daar eigenlijk bij te zitten."

Terpstra niet te genieten

Niki Terpstra behoorde vooraf tot een van de outsiders voor de wereldtitel, maar kwam in het spel niet voor. En daar baalde hij hevig van: "Ja, niet echt een leuke dag voor mij."

De Nederlander was tijdens de koers betrokken bij een valpartij, maar ondanks dat hij daar weinig schade opliep, was hij op de Bemelerberg niet goed. "Daar maakte ik de fout niet naar voren te gaan. Toen ben ik te veel achter in de groep blijven hangen. En ja, bij de voorlaatste keer Cauberg brak de groep."

"Ik had gewoon scherper moeten zijn en naar voren moeten gaan, maar dat deed ik niet. Ik wilde even bijkomen van het gat dat we dicht hadden gereden na de valpartij. Eigen schuld. Karsten (Kroon, red) zei het zelfs nog, dat ik op de Cauberg wel van voren moest zitten. En ik zat er niet."

Gilbert heel trots op zege

Voor het derde jaar op rij sloeg Gilbert op de Cauberg genadeloos toe. Nadat de Belgische coureur in 2010 en 2011 op de Zuid-Limburgse heuvel de Amstel Gold Race won, legde hij nu op die beklimming de basis voor de wereldtitel.

De dertigjarige Waal demarreerde op de Cauberg en soleerde vervolgens naar het WK-goud. "Dit is geweldig", luidde zijn eerste reactie. "Ik ben heel trots op deze overwinning."

Gilbert vertelde dat hij op de tiende en laatste beklimming van de Cauberg op het buitenblad reed, terwijl de meeste concurrenten op het binnenblad fietsten. "Ik kreeg tien, twintig meter voorsprong en toen heb ik niet meer getwijfeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl