Arrestatie voor 'Project X-tweet'

Medewerkers van de gemeente ruimen de troep op in het centrum van Haren»
Medewerkers van de gemeente ruimen de troep op in het centrum van Haren ANP

In Uden is gistermiddag een jongen van 15 aangehouden voor een zogenoemde Project X-tweet. De politie zegt dat hij een bericht had verspreid waarin wordt opgeroepen tot een bijeenkomst die het 'feest' in Haren moest overtreffen.

In de tweet werd volgens de politie opgeroepen tot het plegen van geweld. Daarom werd de zaak hoog opgenomen en werd meteen uitgezocht wie er achter de oproep zat.

De jongen werd in het centrum van Uden aangehouden. Na verhoor op het politiebureau, waar proces-verbaal werd opgemaakt, mocht hij weer gaan.

Verwijderd

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, vindt dat er moet kunnen worden ingegrepen bij sociale media. Berichten van relschoppers en vechtersbazen moeten kunnen worden verwijderd, zegt hij. Maar het is volgens Van de Kamp aan de politiek om daarover te beslissen.

Project X

De naam Project X verwijst naar een film die dit jaar uitkwam. Daarin geven drie scholieren een verjaardagsfeest om hun populariteit te vergroten. Als geruchten over het feest zich verspreiden, loopt het uit de hand.

Jongeren uit verschillende landen hebben zich laten inspireren door de film. Onder meer in Frankrijk, Duitsland en de VS worden Project X-feesten gegeven. Bij een feestje in Houston werd het zo'n chaos dat er zelfs een dode viel.

Deel deze pagina

Video

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 6732 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 87 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 224 keer afgespeeld

Meer video en audio