Schade Haren loopt in miljoenen

'Met zo veel glas en blik op de weg heb je zo een lekke band'»
'Met zo veel glas en blik op de weg heb je zo een lekke band' Martijn van der Zande / NOS

De schade van de rellen in Haren loopt in de miljoenen, zegt het Verbond van Verzekeraars. Gedupeerde inwoners en ondernemers krijgen het advies contact te zoeken met hun verzekeraar.

Het verbond schaart zich achter minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, die vindt dat de schade op de relschoppers moet worden verhaald. Ook verzekeraars zullen er alles aan doen om de schade die zij vergoeden in rekening te brengen bij de raddraaiers.

"Ook wat ons betreft geldt: de vervuiler betaalt, niet de samenleving. Dat betekent in dit geval dat de vandalen moeten opdraaien voor de verzekerde schade in Haren en niet de polishouders", zegt directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

Geplunderd

Schade aan particuliere eigendommen door vandalisme valt normaal gesproken onder de inboedelverzekering. Ook ondernemers kunnen vergoeding van schade door plundering en vernielingen claimen bij hun verzekeraar.

Tijdens de rellen van gisteravond werden onder meer winkelruiten ingegooid en werd er geplunderd. Vandaag is de schade opgenomen en opgeruimd.

Deel deze pagina

Video

Waar ging het mis in Haren? Hoe kon het zo uit de hand lopen? We maakten een reconstructie.

Audio

  • Haren 'klaar' voor Facebookfeest Haren bereidt zich voor op de komst van mogelijk duizenden feestgangers naar het Groningse dorp: de Stationsstraat wordt afgesloten... en er komt een opvangplek voor mensen die naar Haren komen om te feesten. De gemeente hoopt dat mensen wegblijven, maar als de duizenden feestgangers toch komen, is burgemeester Bats er klaar voor.
  • Burgemeester: ongekend wat hier is gebeurd Burgemeester Bats van Haren stelt een onderzoek in naar de rellen in het dorp van gisteravond en vannacht. Dat zei hij op een... persconferentie naar aanleiding van de gebeurtenissen. Joris van de Kerkhof was daarbij.
  • Danny Mekic: niet de schuld van Facebook In Haren komen ze bij van de schrik en ruimen ze op, na de rellen van gisteravond en vannacht. En nu vraagt iedereen zich af: hoe... heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Danny Mekic, internet- en sociale media-kenner.
  • 'Er kunnen toch niet zo veel mensen zo gek zijn' In Haren is het Facebookfeestje volledig uit de hand gelopen. Duizenden mensen kwamen naar het Groningse dorp. Relschoppers gooiden... met flessen, vuurwerk en fietsen naar de ME. De ME heeft charges uitgevoerd. Zeker 25 mensen raakten gewond geraakt. Martijn van der Zande was er ook.
  • 'Er werd flink hard opgetreden tegen de relschoppers' In Haren is het Facebookfeestje gisteravond volledig uit de hand gelopen. Verslaggever Martijn van der Zande is sinds vrijdagmiddag... het Groningse dorp.
  • Politie Groningen: dit was het worstcasescenario In Haren is het Facebookfeestje gisteravond volledig uit de hand gelopen. Sylvia Sanders, woordvoerster van de politie Groningen.
  • Waar ging het mis in Haren? 500 ingezette agenten en ME'ers. 34 arrestaties. 29 gewonden en heel veel schade. Waar in Haren zo voor werd gevreesd is... gisteravond uitgekomen. Wat ging er mis? Dat willen de bewoners ook weten, maar vandaag waren ze vooral bezig met bijkomen van de schrik en puin ruimen.

Video en Audio

Meer video en audio