NOS NieuwsAangepast

'Amsterdam wil crèches niet sluiten'

De gemeente Amsterdam negeert het advies van de GGD om acht kinderdagverblijven te sluiten. De GGD vindt de crèches te onveilig om kinderen in op te vangen, zo blijkt uit onderzoek van het VPRO-radioprogramma Argos en Nieuwsuur.

In de acht kinderdagverblijven is van alles mis, variërend van te weinig buitenruimte tot het ontbreken van een veiligheidsprotocol. Ook werken ze niet met een pedagogisch plan en staan er voortdurend andere leidsters voor de groepen.

De GGD heeft deze tekortkomingen al eerder vastgesteld, maar ondanks aanmaningen is er niets veranderd. Daarom moeten ze nu hun deuren sluiten, vindt de gezondheidsdienst.

Tweede kans

De klachten zijn opmerkelijk omdat de gemeente Amsterdam heeft beloofd streng toezicht te houden op alle kinderdagverblijven in de hoofdstad. Dat gebeurde na de ontdekking dat Robert M. tientallen kinderen op een crèche had misbruikt.

Toch negeert de speciale commissie die het toezicht moet handhaven, het GGD-advies, ontdekte Argos. De commissie vindt de klachten niet zo ernstig en wil de omstreden crèches nog een tweede kans geven. Bovendien vreest men dat de rechter de sluiting van de kinderdagverblijven ongedaan zal maken.

'Veiligheid in het geding'

De vereniging van ouders met kinderen op kinderdagverblijven, Boink, is verontwaardigd over het Amsterdamse standpunt. De inspecties moeten serieus genomen worden, zeggen de ouders. Ook twee pedagogische experts zeggen in Argos dat de veiligheid van de kinderen op de acht locaties in het geding is.

Argos wordt vanaf 12 uur op Radio 1 uitgezonden. Ook Nieuwsuur besteedt er vanavond om 22.00 uur op Nederland 2 aandacht aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl