NOS NieuwsAangepast

'Haren was worstcasescenario'

De politie noemt de rellen in Haren een "worstcasescenario". "Een groep raddraaiers is bewust naar het dorp gekomen om vernielingen aan te richten, om anderen te mishandelen en om hulpverleners het werk onmogelijk te maken. Dat zijn scenario's die je gewoon niet wil voorspellen", zei de woordvoerster van de politie Groningen vanochtend in het Radio 1 Journaal.

"We hebben de rellen helaas niet kunnen voorkomen. We hebben ingegrepen in de kleinere groep jongeren die vernielingen pleegde. De meesten waren gewoon nieuwsgierig en stonden te kijken naar wat er gebeurde." Een alternatief feest had volgens de politie de rellen waarschijnlijk niet kunnen voorkomen. "Als er mensen zijn die bewust ergens heengaan om de boel te verstieren, dan hadden ze dat vast ook op een ander feest gedaan."

Er zijn vannacht 25 mensen gearresteerd. De politie is bezig andere relschoppers zo snel mogelijk op te sporen via camerabeelden. De politie hoopt dat getuigen beeldmateriaal uploaden via de website van de Nationale Recherche.

Schoonmaakactie

De gemeente Haren heeft een informatienummer geopend voor de bewoners. Het publiek kan 050-3114450 bellen voor informatie over de rellen. Ook heeft de gemeente om 11.00 uur een persconferentie gehouden.

Haren wil dat relschoppers zelf opdraaien voor de schade die ze hebben veroorzaakt. Dat schrijft de gemeente op de website. Bewoners moeten de schade melden bij de gemeente en aangifte doen bij de politie.

Er is inmiddels ook een Facebookactie gestart om vandaag de troep op te ruimen in Haren. De initiatiefnemers van de actie, die Project Clean-X Haren wordt genoemd, hebben mensen opgeroepen om vandaag om 12.00 uur met bezems en vuilniszakken te verzamelen op het station in Haren. De actie heeft inmiddels meer dan 16.000 'likes' gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl