NOS NieuwsAangepast

'Het is een grote rotzooi in Haren'

Jongeren hebben gisteravond in het Groningse dorp Haren een flinke puinhoop en veel vernielingen achtergelaten. "Het ziet er hier vrij troosteloos uit. Als ik hier op straat kijk, zie ik alleen maar rotzooi", zegt verslaggever Martijn van der Zande die ter plaatse is.

"Door het hele dorp heen liggen blikjes en flesjes. Ook liggen straatmeubilair, fietsen en dranghekken omgegooid op de grond", zegt Van der Zande. Bij de Albert Heijn die gisteren werd geplunderd, zijn de ingeslagen ramen afgeschermd met houten schotten. Het personeel is gisteravond via het magazijn het filiaal ontvlucht. "Vandaag wordt het flink puin ruimen", aldus een medewerker van de supermarkt.

"Het is belachelijk", zegt een buurtbewoner. "Het is gewoon een stel gekken die dit heeft gedaan. Mensen zijn ontzettend geschokt. We moeten eerst maar eens kijken hoe we hier de boel kunnen opruimen. Ik kan het gewoon niet begrijpen."

'Kat-en-muisspel'

Duizenden mensen waren gisteravond naar Haren gekomen voor een feest dat was aangekondigd op Facebook. Via het sociale netwerk hadden zo'n 25.000 mensen zich aangemeld voor het verjaardagsfeestje van een 16-jarig meisje. Zij was vergeten de uitnodiging als privé aan te merken, waardoor steeds meer mensen zich aanmeldden.

Volgens Van der Zande begon 'het feest' best gezellig. "Eerst waren er vooral mensen uit Haren zelf, die uit nieuwsgierigheid kwamen kijken. Later op de avond werd het steeds drukker. Op een gegeven moment stonden er een paar duizend mensen voor de afgezette straat waar het Facebookfeestje oorspronkelijk plaats zou vinden."

Veel jongeren hadden drank mee en nadat er flink gedronken was, ging het mis. "Mensen werden baldadig, ze gooiden met blikjes en flesjes naar de politie. Op een gegeven moment gingen zelfs de dranghekken de lucht in." Ook ambulancepersoneel en andere hulpverleners werden belaagd.

Er werd hard opgetreden, zegt Van der Zande. "Mensen hebben flinke klappen gekregen van de ME, maar dat kan je verwachten als je met dingen gooit." Er ontstond op een gegeven moment een soort kat-en-muisspel tussen de ME en de relschoppers. "Dat was heel naar. Je kon in de straat namelijk maar twee kanten op en aan beide kanten stond politie. Het was vrij beangstigend."

Gewonden

Uiteindelijk wist de ME de straat schoon te vegen. Rond 03.00 uur hadden alle jongeren Haren verlaten. 29 mensen, waaronder drie agenten, zijn bij de rellen lichtgewond geraakt, onder meer door rondvliegend glas. De gewonden zijn met onder andere kneuzingen en botbreuken naar het ziekenhuis gebracht. Iedereen kon na behandeling naar huis.

Op de weg terug naar huis strandden tientallen jongeren op het station van Zwolle. Ze hadden de laatste trein gemist. Volgens regionale omroep RTV Oost stond de politie uit voorzorg klaar op het station, maar hoefde uiteindelijk niet in te grijpen. In de treinen waarmee de jongeren aankwamen waren wel vernielingen aangericht. Zo waren brandblussers losgetrokken en ruiten van tussendeuren vernield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl