NOS NieuwsAangepast

Ivoorkust sluit grens met Ghana

Ivoorkust heeft zijn grens met Ghana gesloten nadat een controlepost van het leger vanuit Ghana was aangevallen. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij volgens de Ivoriaanse regering zeven aanvallers zijn gedood. De rest zou zijn gevlucht. Een soldaat raakte lichtgewond.

Enkele uren eerder overvielen gewapende mannen drie politiebureaus in de buurt van Abidjan. Ze probeerden daar wapens buit te maken. In het vuurgevecht kwamen volgens de autoriteiten een aanvaller, een soldaat en een omstander om het leven. Er zouden geen wapens zijn verdwenen.

Gbagbo

Volgens de Ivoriaanse regering zijn de aanvallen het werk van aanhangers van oud-president Gbagbo, die vanuit Ghana opereren. Ze hebben het vaker op de Ivoriaanse veiligheidsdiensten gemunt. Vorige maand kwamen bij een aanval in Abidjan tien militairen om het leven.

De regering heeft de 700 kilometer lange grens met Ghana nu tot nader order gesloten. Militairen patrouilleren langs de grens. Volgens de regering weten de autoriteiten in Ghana wie het geweld op hun geweten hebben.

Twee weken geleden was de Ghanese president Mahama nog op bezoek in Abidjan. Hij beloofde toen dat zijn land geen uitvalsbasis zal worden voor groepen die de stabiliteit in Ivoorkust willen ondermijnen.

Strafhof

Gbagbo verloor twee jaar geleden de verkiezingen in Ivoorkust, maar weigerde op te stappen. Dat leidde tot een burgeroorlog, die zeker 3000 levens kostte.

Uiteindelijk werd Gbagbo gevangengenomen en naar het Internationaal Strafhof in Den Haag gebracht. Daar wordt hij vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl