NOS NieuwsAangepast

Light-drankjes maken minder zwaar

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Gezonde kinderen die suikervrije frisdrank drinken, worden minder zwaar en slaan minder vet op dan kinderen die suikerhoudende frisdrank nemen.

Kinderen die 18 maanden lang dagelijks een blikje light-frisdrank drinken, zijn na die periode een kilo lichter dan kinderen die gedurende dezelfde tijd dagelijks een blikje suikerhoudende frisdrank drinken.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam die vandaag verschijntin het vooraanstaande New England Journal of Medicine (NEJM). De studie wordt tegelijk gepresenteerd op een groot congres over obesitas in San Antonio in Texas.

Het is voor het eerst dat een wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat het drinken van suikervrije frisdrank tot minder gewichtstoename leidt en dat daar ook een getal aan is gehangen. De onderzoeksresultaten gelden voor alle frisdranken en sappen, inclusief vers geperst sinaasappelsap.

Het drinken van light-frisdranken is volgens de onderzoekers door de toevoeging van onder andere citroenzuur wel even slecht voor de tanden als het drinken van suikerhoudende frisdranken of sappen. Het drinken van water heeft dezelfde voordelen voor het gewicht als light-frisdranken en niet die nadelen voor je tanden.

Dubbelblind onderzoek

De onderzoekers hebben 641 gezonde kinderen in de omgeving van Amsterdam 18 maanden lang dagelijks een blikje frisdrank laten drinken. De jongste deelnemer was bijna vijf jaar. De oudste bijna twaalf.

Niemand wist of hij of zij suikerhoudende of suikervrije frisdrank dronk. De smaak van de beide soorten frisdrank was zo veel mogelijk identiek gemaakt. De blikjes werden via de scholen van de kinderen geleverd. Die zagen er ook op toe dat de kinderen hun frisdrank opdronken en blikjes mee naar huis namen voor het weekend.

Aan het begin van het onderzoek en na 6, 12 en 18 maanden verzamelden de onderzoekers gegevens bij de kinderen. Met behulp van onderzoek van de urine van de testpersonen konden ze vaststellen dat de kinderen de frisdrank over het algemeen trouw opdronken.

Onderbouwd

Driekwart van de onderzoeksgroep heeft 18 maanden meegedaan. Ongeveer een kwart is tijdens het onderzoek afgehaakt, maar bij die kinderen waren dezelfde effecten te vinden van het frisdrankgebruik als bij de kinderen die het 18 maanden volhielden.

De onderzoeksgroep bestond uit gezonde, vooral blanke kinderen van normaal gewicht. De onderzoekers gaan ervan uit dat precies dezelfde effecten zullen optreden bij kinderen met overgewicht en kinderen uit etnische groepen.

Twee andere onderzoeken die in hetzelfde nummer van het NEJM worden gepubliceerd, onderbouwen die aanname, schrijven de VU-onderzoekers.

Aanwijzingen

Professor Martijn Katan zegt dat alles erop wijst dat het omgekeerde van het onderzoeksresultaat ook opgaat. Elke dag een blikje suikerhoudende frisdrank drinken in plaats van een blikje light leidt na 18 maanden tot een kilo gewichtstoename.

Er zijn verder sterke aanwijzingen volgens Katan dat een grotere hoeveelheid van de frisdranken het effect navenant vergroot. Maar helemaal hard is dat niet.

Reactie frisdrankbranche

Raymond Gianotten van de branchevereniging FSW Frisdranken, Sappen en Waters benadrukt in een reactie vooral dat light-frisdranken geen dikmakers zijn.

"De studie bevestigt dat light-producten een goede keuze kunnen zijn als gewicht een issue is. De frisdrankenindustrie biedt een zeer breed en gevarieerd assortiment waaruit de consument een keuze kan maken. Uiteindelijk gaat het om een gevarieerde, gezonde leefstijl en de juiste balans van inname en verbruik van energie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl