NOS NieuwsAangepast

Rechter: asielkinderen niet op straat

Minderjarige kinderen in gezinnen van asielzoekers mogen niet op straat worden gezet. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een zaak over een Angolees gezin dat in Utrecht op straat was gezet nadat het asielverzoek was afgewezen.

Naar aanleiding van die kwestie heeft minister Leers speciale centra laten inrichten voor uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen. De eerste centra kwamen in Katwijk en Gilze Rijen en sinds deze zomer kunnen gezinnen ook terecht in Amersfoort, Den Helder en Emmen.

Gemeenten die noodopvang toestaan voor deze groep asielzoekers verwachten dat door de uitspraak van de Hoge Raad nog meer kinderen opgevangen moeten worden.

Indicatie

Nu worden in de centra alleen gezinnen opgenomen die al ergens in een asielzoekerscentrum zaten. Mensen die al waren vertrokken, kunnen nu niet in de gezinslocaties terecht.

Het gaat in alle gevallen om gezinnen die Nederland moeten verlaten. De Dienst Terugkeer en Vertrek probeert vanuit de gezinslocaties mensen terug te krijgen naar hun land van herkomst.

Of dat ook lukt, is onbekend. De minister heeft de Tweede Kamer beloofd dat hij dit najaar met een indicatie komt. Hij weigert voor die tijd resultaten vrij te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl