NOS NieuwsAangepast

15 doden bij betogingen Pakistan

In verschillende steden in Pakistan zijn bij demonstraties tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' doden gevallen. In de havenstad Karachi kwamen tien mensen om het leven en in het noordelijke Peshawar vielen vijf doden.

Een demonstrant in Peshawar werd door een politiekogel geraakt, net als een medewerker van een tv-station. Boze moslims staken er twee bioscopen in brand. De relschoppers werden door de oproerpolitie met traangas teruggedreven.

Autoriteiten hadden uit voorzorg de toegang afgesloten tot Amerikaanse diplomatieke posten in het land en tot een aantal westerse hulporganisaties. Op verscheidene plekken zijn die blokkades door demonstranten gebroken.

Ook uit andere grote steden als Rawalpindi, Lahore en de hoofdstad Islamabad komen berichten over ongeregeldheden. Daarbij zijn tientallen mensen gewond geraakt.

'Liefde voor de profeet'

In heel Pakistan wordt gedemonstreerd, nadat premier Ashraf de dag had uitgeroepen tot 'Dag van de liefde voor de profeet'. Volgens Ashraf moesten mensen vandaag de straat op om op een vreedzame manier de liefde voor Mohammed te betuigen.

"Ga niet uw eigen bezittingen vernielen, is de boodschap", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Maar die liefde voor de profeet uit zich op dit moment op vele manieren, ook met geweld."

Gsm-verkeer plat

Het gsm-verkeer in de grote Pakistaanse steden is platgelegd, zodat relschoppers minder goed contact met elkaar kunnen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl