NOS NieuwsAangepast

Obama koopt zendtijd op tv Pakistan

De Verenigde Staten laten op zeven Pakistaanse televisiezenders spotjes zien waarin president Obama zich distantieert van de Amerikaanse anti-islamfilm. De Amerikaanse ambassade in Islamabad heeft 70.000 dollar uitgetrokken voor de zendtijd.

Pakistan houdt in verband met het vrijdaggebed rekening met een grote demonstratie tegen de film. De regering heeft de dag uitgeroepen tot 'Dag van de liefde voor de profeet' en een oproep gedaan om vreedzaam te demonstreren. Gisteren losten politieagenten in Islamabad schoten om te voorkomen dat een woedende menigte de ambassade van de VS zou belagen.

Aardbeving

In het televisiespotje zegt Obama dat de VS altijd een land is geweest dat alle religies respecteert. Ook minister Clinton treedt erin op, met de boodschap dat de VS niets te maken heeft met de omstreden film.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het niet ongebruikelijk dat de VS zendtijd koopt in het buitenland. "We hebben dit vaker gedaan in een aantal landen waar het de normale manier is om je boodschap over te brengen", zegt een woordvoerder.

De Amerikaanse ambassade in Pakistan heeft zeker één keer eerder betaald voor zendtijd op tv. Dat was in 2005 na de aardbeving in Kashmir waarbij bijna 80.000 mensen omkwamen.

Ook in andere islamitische landen wordt er rekening mee gehouden dat moslims na het vrijdaggebed de straat op gaan om tegen de film te betogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl