NOS NieuwsAangepast

Protest tegen terugkeer kolentaks

De drie grootste elektriciteitsproducenten van Nederland hebben de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos een brandbrief gestuurd. RWE/Essent, GDF en E.ON willen van de kolentaks af.

In de Miljoenennota staat dat elektriciteitsbedrijven weer kolenbelasting moeten betalen voor het verbranden van kolen om stroom op te wekken.

Tot nu toe waren de bedrijven daar juist van vrijgesteld, omdat ze voor de opgewekte elektriciteit ook al energiebelasting betalen.

'Een stap terug'

De overheid maakt vervuilende steenkool duurder om bedrijven te dwingen op zoek te gaan naar milieuvriendelijke en goedkopere alternatieven.

De energiebedrijven spreken van "een stap terug" en geloven niet dat door de maatregel de CO2-uitstoot vermindert. "Als Nederlandse energiebedrijven minder CO2 uitstoten en daardoor minder emissierechten nodig hebben, zullen die worden opgekocht door bedrijven die meer rechten nodig hebben", staat in de brief aan de informateurs.

Meestookverplichting

Verder vrezen ze dat de maatregel de concurrentiepositie van Nederlandse producenten aantast. De bedrijven denken dat er straks vaker goedkope stroom uit Duitsland en Oost-Europa moet worden geïmporteerd. En die stroom wordt meestal opgewekt in sterk vervuilende bruinkoolcentrales.

Ook maken de bedrijven zich zorgen over de "meestookverplichting". Bijna alle partijen in de Tweede Kamer willen dat kolencentrales een percentage biomassa meestoken. Dat is natuurvriendelijker, maar wel duurder dan het stoken van kolen. Omdat de Kamer geen compensatie wil geven, worden kolencentrales onrendabel, schrijven de producenten.

7 miljard euro

Een combinatie van de meestookverplichting en de kolentaks zal ertoe leiden dat "vrijwel alle kolencentrales in Nederland per direct worden stopgezet".

De bedrijven sluiten niet uit dat de drie nieuwe kolencentrales die in de Eemshaven en de Maasvlakte worden gebouwd, veel minder of zelfs helemaal geen stroom zullen produceren. In die centrales is 7 miljard euro geïnvesteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl