NOS NieuwsAangepast

Twee Ig Nobels naar Nederland

Nederlandse onderzoekers hebben dit jaar twee Ig Nobelprijzen gewonnen, de wetenschappelijke prijs voor "onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet". De prijzen werden donderdagavond uitgereikt op de Harvard-universiteit.

Bioloog Frans de Waal kreeg de prijs voor zijn ontdekking dat chimpansees soortgenoten kunnen herkennen aan foto's van hun billen. De Waal, die in de VS woont, kwam zijn prijs samen met een Amerikaanse mede-onderzoeker ophalen.

Piepkleine diamantjes

Anita Eerland en Rolf Zwaan kregen de prijs voor hun onderzoek naar de vraag waarom de Eiffeltoren kleiner lijkt als je naar links leunt. Ze onderzochten dat tijdens een experiment waarbij deelnemers stiekem iets uit het lood werden gehouden. Gemiddeld werd de Eiffeltoren 12 meter kleiner geschat als de afwijking naar links was.

Verder kregen nog acht andere winnaars een Ig Nobelprijs. De prijzen werden uitgereikt door vier Nobelprijswinnaars. Zo ging de Vredesprijs naar een Rus die van oude munitie piepkleine diamantjes maakt die kunnen worden gebruikt bij kankerbestrijding.

Berichten over berichten

De Literatuurprijs ging naar een Amerikaans overheidsbureau voor "een rapport over de berichten over berichten dat de voorbereiding van een verslag over het rapport over de berichten over rapporten aanbeveelt".

De Ig Nobelprijzen werden dit jaar voor de 22ste keer uitgereikt. Zeven keer eerder wonnen Nederlanders een prijs. Slechts één keer eerder wonnen twee Nederlandse onderzoeken in een jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl