NOS NieuwsAangepast

Miljoenenboete voor lcd-kartel

Een Taiwanees elektronicabedrijf heeft een boete van 500 miljoen dollar gekregen van een Amerikaanse rechter wegens prijsafspraken. Ook moeten twee ex-topmannen 3 jaar de cel in.

AU Optronics maakte samen met zeven andere bedrijven van 2001 tot 2006 prijsafspraken over lcd-schermen. Daardoor werden die onnodig duur voor afnemers, waaronder televisiemakers en computerbedrijven als Apple en Dell.

De andere bedrijven hadden schuld bekend en een miljoenenschikking getroffen, maar AU Optronics had de zaak voor de rechter laten komen.

'Wereldwijde samenzwering'

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie had een boete van een miljard dollar en 10 jaar cel geëist. "Dit was een wereldwijde samenzwering die de consumenten in de portemonnee trof", redeneerde de aanklager voorafgaand aan het vonnis. "Gezinnen, scholen, bedrijven, goede doelen en overheidsinstellingen betaalden meer voor hun laptops, monitoren en lcd-televisies."

De rechter ging niet mee in de eis, omdat de topmannen niet aan zelfverrijking hadden gedaan, maar oprecht dachten zo de noodlijdende industrie te helpen. Door de afspraken werden overproductie en prijsdalingen voorkomen.

Schikking

AU Optronics heeft van de rechter de mogelijkheid gekregen de boete in vier termijnen te betalen, omdat het bedrijf anders failliet zou gaan.

De zeven andere bedrijven, waaronder Samsung en LG, betaalden gezamenlijk 890 miljoen dollar na een schikking met het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl