NOS NieuwsAangepast

Vondst grootste en oudste fossiel

Het enorme fossiel dat onlangs in een Limburgse mergelgroeve is gevonden, blijkt van een 13-meter-lange mosasauriër te zijn. Niet eerder werden er resten van zo'n groot exemplaar gevonden. Ook zijn de fossiele resten ouder dan eerdere vondsten.

Het fossiel van het zeereptiel stamt uit de tijd van de dinosauriërs en is 67,8 miljoen jaar oud. Dat hebben het Maastrichtse Natuurhistorisch Museum en cementfabriek ENCI, de eigenaar van de groeve, vanmiddag bekendgemaakt.

In het kalksteen zijn delen van de kop, romp en staart van de mosasauriër gevonden. Dit uitgestorven dier, ook wel Maashagedis genoemd, is een van de grootste zeereptielen die ooit hebben geleefd. De tanden in het kaakdeel zijn 8 centimeter groot.

Uit elkaar gerukt

Het lichaam van het dier is destijds waarschijnlijk door haaien uit elkaar gerukt. De regio Maastricht was in de tijd van de mosasauriërs een ondiepe zee. Sinds de achttiende eeuw zijn er in dit gebied fossiele delen van mosasauriërs gevonden.

Een machinist ontdekte vorige week de reusachtige tanden in de laadklep van zijn graafmachine. ENCI heeft de activiteiten op de vindplaats stilgelegd, zodat de rest van het fossiel kan worden uitgegraven.

Rond de Kerst wordt de vondst tentoongesteld voor het grote publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl