NOS NieuwsAangepast

Toets voor top corporaties

Om misstanden te voorkomen bij woningcorporaties, moet er een deskundigheidstoets komen voor bestuurders en commissarissen. Daarvoor pleit de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW).

De toets geldt voor nieuwkomers, herbenoemingen en voor zittende directeuren en commissarissen. Nu bepalen corporaties zelf hun aannamebeleid. Het komt nog regelmatig voor dat mensen via via voor een functie worden gevraagd, in plaats van geworven door middel van een openbare selectieprocedure, zegt voorzitter Heino van Essen.

Sancties

Van de 300 tot 400 nieuwe commissarissen die jaarlijks nodig zijn, wordt ongeveer de helft via openbare vacatures geworven. Van Essen: "De vrijblijvendheid moet eruit. Als je niet op een goede manier toezicht houdt, kan dat grote financiële en maatschappelijke gevolgen hebben. Kijk maar naar Vestia."

Een eenduidig en streng aannamebeleid moet de kans dat dergelijke incidenten plaatsvinden, verkleinen. Als voorbeeld dient de selectieprocedure van De Nederlandsche Bank. Aan de hand van een gesprek en opdrachten test een onafhankelijke commissie de kandidaten op hun deskundigheid en kennis, maar ook op hun houding en gedrag rondom integriteit en goed bestuur.

De toekomstige financiële Autoriteit, het huidige Centraal Fonds Volkshuisvesting, moet de toets gaan afnemen en eventuele sancties opleggen, aldus Van Essen. De toets zou volgend jaar in moeten gaan.

'Risico's onderschat'

Bij een aantal affaires was er ook grote kritiek op het functioneren van de Raad van Toezicht. Zo stelt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) zeven oud-commissarissen van woningcorporatie SGBB aansprakelijk voor 39 miljoen euro. De toezichthouder op de woningcorporaties vindt dat de commissarissen medeverantwoordelijk zijn voor de problemen bij SGBB.

Ook woningstichting Servatius stelde de voormalige leden van de Raad van Toezicht aansprakelijk voor de geleden schade door het mislukken van het campus-project in Maastricht. "De voormalige toezichthouders hebben de enorme risico's van dit project op grove wijze onderschat", meent Servatius.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl