NOS NieuwsAangepast

Hogere dekking pensioenfondsen

De stijgende beurskoersen van de afgelopen maanden hebben ervoor gezorgd dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen verbeterd is. De gemiddelde dekkingsgraad komt uit op 97 procent; 3 procent hoger dan eind juni. Dat schrijft de Nederlandsche Bank (DNB) in zijn Statistisch Nieuwsbericht.

Toch is dat percentage nog ruim onder de minimumnorm van 105 procent die DNB als toezichthouder aan pensioenfondsen oplegt. Met deze niveaus blijven pensioenfondsen genoodzaakt maatregelen te nemen, zoals de verhoging van pensioenpremies en verlaging van uitkeringen.

Eind augustus waren 4,9 miljoen werkenden en 2,5 gepensioneerden aangesloten bij één van 231 pensioenfondsen met een dekkingstekort.

Rente stabiel

Ook de gemiddelde lange rente bleef redelijk stabiel. Die 30-jarige rente daalde weliswaar een klein beetje: van 2,27 procent naar 2,24 procent. Maar dat verschil was te miniem om pensioenfondsen dieper in de problemen te brengen.

Een lage rente dwingt pensioenfondsen meer geld opzij te zetten voor de latere pensioenuitkeringen, waardoor de dekkingsgraad daalt.

Aanpassing rekenrente

Minister Kamp van Sociale Zaken werkt op dit moment aan een aanpassing van de manier waarop pensioenfondsen hun reserves moeten berekenen. Fondsen dringen al langer aan op een aanpassing van die rekenrente. Maar de fondsen verwachten niet dat die aanpassing of versoepeling zal voorkomen dat er gekort moet worden.

De voorstellen van Kamp of van staatssecretaris De Krom, zijn vervanger tijdens de formatie, worden begin volgende week verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl