NOS NieuwsAangepast

Pursers op straat om wijntje

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft twee pursers ontslagen omdat ze alcohol op hadden. Ze hadden tijdens de lunch, minder dan tien uur voor de vlucht, een wijntje en een biertje gedronken.

De twee pursers namen met twee stewardessen in Johannesburg een middagdrankje, voor een nachtvlucht naar Amsterdam. Een van de twee collega's lichtte de gezagvoerder zelf in, die daarop besloot haar niet-werkend mee te laten vliegen. De drie anderen zeiden dat ze de regels niet hadden overtreden. Het zou meer dan tien uur voor hun dienst zijn geweest dat ze gedronken hadden.

Schorsing

Bij terugkomst gaven de drie toe dat ze de regels wel hadden overtreden, waarop de KLM hen ontsloeg. Toen ze dat bij de rechtbank aanvochten, werden de twee pursers in het ongelijk gesteld omdat zij als leidinggevenden een voorbeeldfunctie hadden.

Het ontslag van de derde stewardess vond de rechter te zwaar. De KLM legde haar vervolgens een maand schorsing op en hield twee weken salaris in.

De vakbond voor cabinepersoneel VNC is verbaasd over de ontslagen. Voorzitter Scherrenberg erkent dat KLM de regels heeft gevolgd, maar vindt de straffen veel te zwaar. "Eén wijntje zo ver voor een vlucht, dat staat niet in verhouding tot ontslag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl