NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid stijgt verder

De werkloosheid in de maand augustus is verder gestegen. Er kwamen 4000 werklozen bij, waardoor het totaal nu komt op 514.000.

Dat is 6,5 procent van de beroepsbevolking. Sinds juli en voor het eerst sinds 1996 zitten meer dan half miljoen mensen zonder werk, aldus het CBS.

De werkloosheid onder jongeren loopt snel op. In het tweede kwartaal zaten 108.000 jongeren tussen 15 en 25 jaar zonder werk; 26.000 meer is dan een jaar geleden. Vooral onder jongeren die geen onderwijs volgen, stijgt de werkloosheid.

Economie kwakkelt

In 2011 lag de jeugdwerkloosheid op bijna 11 procent. Nu is dat bijna 13 procent. Dat percentage is nog altijd duidelijk lager dan begin jaren tachtig. Toen zat 18 procent van de jongeren zonder baan.

Vergeleken met andere eurolanden is de jeugdwerkloosheid in ons land nog laag. In Spanje en Griekenland zit meer dan de helft van de werkzoekende jongeren werkloos thuis. Duitsland kent de laagste jeugdwerkloosheid, gevolgd door Oostenrijk en ons land.

De stijging spoort met de voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) die op Prinsjesdag naar buiten kwamen. Het CPB verwacht dat de werkloosheid dit en volgend jaar nog verder zal oplopen, omdat de economie kwakkelt, bedrijven het moeilijk hebben en er meer faillissementen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl