NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Kamer aan het werk

De nieuwe Tweede Kamer is geïnstalleerd. Alle 150 Kamerleden legden de eed of de belofte af.

Premier Rutte is een van de 51 nieuwkomers in de Kamer, net als bijvoorbeeld zijn partijgenoten Fred Teeven, Halbe Zijlstra en Frans Weekers. Zij maken deel uit van het demissionaire kabinet en waren net als Rutte eerder ook al Kamerlid. Demissionaire bewindspersonen mogen na verkiezingen Kamerlid zijn tot het nieuwe kabinet is beëdigd.

Duisenberg

In de nieuwe Kamer zitten drie kinderen van prominente oud-politici. Pieter Duisenberg, zoon van oud-PvdA-minister Wim Duisenberg, neemt voor de VVD plaats. Marit Maij, dochter van oud-CDA-minister Hanja Maij-Weggen, zit er voor de PvdA. Pieter Heerma, zoon van voormalig CDA-fractieleider Enneüs Heerma, is de partij van zijn vader trouw gebleven; hij wordt Kamerlid voor het CDA.

Een andere opvallende naam is die van Mei Li Vos van de PvdA. Zij maakte van 2007 tot 2010 al deel uit van de Tweede Kamer, maar kreeg daarna een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst. Zij was eerder oprichtster van het Alternatief voor Vakbond.

Bij de PVV komt Barry Madlener terug als Kamerlid. Hij verlaat het Europees Parlement, waar hij sinds 2009 lid van was. Verder verruilt PVV'er Machiel de Graaf de Eerste Kamer voor de Tweede Kamer. Bij GroenLinks keert Bram van Ojik na 18 jaar terug.

Krol

Helemaal nieuw is Henk Krol, de lijsttrekker van 50Plus. Krol werd vooral bekend als hoofdredacteur van de Gay Krant. Onder de nieuwkomers is ook Mona Keijzer. De Purmerendse wethouder deed in het voorjaar mee aan de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA, en eindigde als tweede, waarna ze ook de tweede plaats kreeg op de kandidatenlijst van het CDA.

In de nieuwe Kamer zitten 58 vrouwen, in de oude waren het er nog 62.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl