Lintje voor vertrekkende Verbeet

Gerdi Verbeet neemt afscheid van de Tweede Kamer, waarvan zij bijna 6 jaar voorzitter was.»
Gerdi Verbeet neemt afscheid van de Tweede Kamer, waarvan zij bijna 6 jaar voorzitter was. ANP

Kamervoorzitter Verbeet heeft bij haar afscheid van de Kamer een koninklijke onderscheiding gekregen. Eerder vandaag gebeurde dat al bij twaalf andere vertrekkende Kamerleden.

Verbeet werd bij haar afscheid toegesproken door onder andere premier Rutte. Hij zei dat er alleen maar teleurgestelde reacties kwamen, toen Verbeet haar vertrek had aangekondigd. Ook de premier zelf heeft veel waardering voor haar.

Gedecideerde voorzitter

Rutte noemde haar een gedecideerde voorzitter, die de rust zelve was. Volgens Rutte hamerde Verbeet er voortdurend op dat in ons bestel "het parlementaire werk het allerhoogste is."

Publiek

Rutte herhaalde de eerdere woorden van een journalist, dat Verbeet in professionaliteit alleen de koningin boven zich moet dulden. Hij prees ook de pogingen van Verbeet om het publiek meer bij de parlementaire democratie te betrekken en om in de Kamer zoveel mogelijk begrijpelijke taal te gebruiken.

Verbeet heeft ruim 10 jaar in de Kamer gezeten. Sinds eind 2006 was ze voorzitter.

Deel deze pagina

Video

Mark Rutte spreekt Gerdi Verbeet toe

Premier Mark Rutte heeft in de Tweede Kamer afscheidnemend voorzitter Gerdi Verbeet toegesproken. Hij zei dat er alleen maar... teleurgestelde reacties kwamen, toen Verbeet haar vertrek had aangekondigd. Ook de premier zelf heeft veel waardering voor haar.

Audio

  • Drukte bij afscheid Verbeet Vanmiddag hebben 51 kamerleden afscheid genomen, 13 leden kregen een koninklijke onderscheiding. De meeste aandacht ging toch... vooral uit naar scheidend Kamervoorzitter Verbeet. Michiel Breedveld staat op haar afscheidsreceptie.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10285 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1124 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 960 keer afgespeeld

Meer video en audio