NOS NieuwsAangepast

Misbruik gevangenis schokt Georgië

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn honderden mensen de straat opgegaan uit woede over verschillende filmpjes die gisteravond door twee landelijke tv-stations werden uitgezonden. In de filmpjes, gemaakt in de Gldani-gevangenis in Tbilisi, is te zien hoe gevangenen door hun bewakers worden geslagen en geschopt. Ook is te zien hoe een gevangene wordt verkracht met een stok.

De Georgische minister die verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen is vandaag opgestapt. President Mikhail Saakashvili zegt dat hij geschokt is door de beelden. Hij belooft dat alle bewakers die bij de mishandeling betrokken waren, zullen worden gestraft.

Er zijn al langer berichten dat gevangenen in Georgië slecht worden behandeld. Het is niet duidelijk wanneer deze beelden zijn gemaakt, maar in één video staat de datum van 24 augustus onderin beeld.

Vooropgezet plan

De beelden komen vlak voor de parlementsverkiezingen in Georgië op 1 oktober. De partij van president Saakashvili neemt het daarbij op tegen een nieuwe oppositiepartij die wordt geleid door de rijkste man van Georgië, de 56-jarige zakenman Bidzina Ivanishvili. Hij is ook de eigenaar van een van de televisiestations die gisteren de beelden van de mishandeling uitzond.

Volgens de Georgische regering is het geen toeval dat de beelden nu naar buiten komen. De vertoning is volgens de regering onderdeel van een vooropgezet plan van de oppositie. Bewakers zouden betaald hebben gekregen om eraan mee te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl