NOS NieuwsAangepast

Bak glazenwasser oorzaak triltoren

Het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht is gaan trillen door de bak van de glazenwasser. Dat is de conclusie van de onderzoekers, die werkten in opdracht van Rijkswaterstaat.

In een informatiefilmpje voor medewerkers van Rijkswaterstaat wordt uitgelegd hoe de trilling wordt veroorzaakt. "Medewerkers van Rijkswaterstaat die de trillingen voelden, meldden dat op dat moment de glazenwasser bezig was met het schoonmaken van de ramen", wordt in het filmpje verteld.

Kleine schok

Volgens de onderzoekers veroorzaakt de bak altijd een kleine schok in het gebouw als die wordt opgehaald en bovenaan het gebouw over de rails rijdt. De onderzoekers kwamen er achter dat de trillingsfrequentie van de vloeren en meubilair overeenkwam met die van de glazenwassersbak.

De glazenwasinstallatie werd afgelopen februari geïnstalleerd en werd toen ook voor het eerst gebruikt. In juni werd de installatie voor de tweede keer gebruikt. Dat was ook het moment dat de trillingen voor het eerst werden gevoeld.

Het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat werd toen direct ontruimd. Zo'n 1500 medewerkers moeten sindsdien werken in een ander gebouw van Rijkswaterstaat of vanuit huis. Het is onduidelijk wanneer ze weer terug kunnen naar het pand in Utrecht.

Raadsel

De oorzaak van de trillingen was lange tijd een raadsel voor de onderzoekers. Het glazenwassysteem was al eerder in beeld, maar toen dachten de onderzoekers nog dat dat niet de oorzaak was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl