NOS NieuwsAangepast

Chinezen protesteren in Den Haag

Zo'n 200 Chinezen hebben geprotesteerd bij de Japanse ambassade in Den Haag tegen de claim van Japan op drie eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Ze hadden spandoeken en zwaaiden met Chinese vlaggen. Ook werden er in het Chinees leuzen gescandeerd.

De demonstranten hebben een protestbrief aan een medewerker van de ambassade gegeven. Die beloofde de Chinezen dat de brief wordt doorgestuurd naar de regering in Tokio.

Akkoordje

Onder de demonstranten waren Chinezen die al jaren in Nederland wonen, maar ook Chinese studenten. Ze wilden laten zien dat ook zij het niet eens zijn met de Japanse claim. Volgens China zijn de eilandjes Chinees grondbezit.

Japan en China hebben al jaren ruzie over de rotseilanden. Het comité dat de demonstratie organiseert zegt dat de eilanden altijd van China zijn geweest. Volgens organisator Peter Wa Chong Ding heeft Japan het na de Tweede Wereldoorlog op een akkoordje gegooid met de VS, die de eilanden toen in bezit had.

Onbewoonbaar

De drie eilandjes zijn onbewoonbaar, maar kostbaar vanwege de belangrijke scheepvaartroutes rond de eilanden. Ook is het een visrijk gebied en zit er mogelijk olie en gas in de bodem.

In China wordt al dagen geprotesteerd tegen Japan, dat de eilandjes onlangs kocht van een Japanse particulier. Bij de betogingen werden diverse Japanse bedrijven in China belaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl