Tekst over Jezus' vrouw gevonden

De vondst van een zeer oud stukje papyrus zou er op kunnen wijzen dat Jezus een vrouw had. Ook wordt in het tekstfragment gesproken over een vrouwelijke discipel.

Het papyrusfragment is niet groter dan een visitekaartje en zou dateren uit de vierde eeuw. De tekst is geschreven in het koptisch, een Egyptische taal die gebruik maakt van Griekse letters.

In de tekst staat geschreven: "Jezus zei tegen hen, mijn vrouw...". De rest van de zin ontbreekt omdat het stukje papyrus daaronder is afgescheurd. Ook aan de bovenkant en aan beide zijkanten is de tekst er afgescheurd.

Historisch nieuws

De vraag of Jezus getrouwd was, mogelijk met Maria Magdalena, speelt al sinds het ontstaan van het christendom. De Amerikaanse historicus Karen L. King van de universiteit van Harvard onderzocht het papyrusfragment. Volgens haar is de tekst geen historisch bewijs dat Jezus een vrouw had. "Maar het is wel een bewijs dat sommige christenen dachten dat Jezus getrouwd was".

In een andere zin staat: "is ze in staat om mijn discipel te zijn". Daarmee rijst de vraag of Jezus een vrouwelijke discipel had. Ook daarover wordt binnen het christendom al langer gediscussieerd.

Geen vervalsing

Het tekstfragment komt uit een particuliere kunstverzameling. De eigenaar wil anoniem blijven. Waar en wanneer het fragment gevonden is, is niet bekend. De eigenaar kocht het in 1997 van een Duitse professor in de egyptologie die inmiddels is overleden.

Onderzoek heeft aangetoond dat het stukje papyrus geen vervalsing is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl