NOS NieuwsAangepast

Rusland zet hulporganisatie VS uit

Rusland heeft de Amerikaanse hulporganisatie USAID te verstaan gegeven het land te verlaten. De organisatie was sinds het einde van de Koude Oorlog actief in Rusland en steunde onder meer projecten om de democratie te bevorderen.

De Russische autoriteiten hebben de dertien Amerikaanse medewerkers opdracht gegeven het kantoor uiterlijk 1 oktober te sluiten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat de Verenigde Staten hebben geprobeerd om verkiezingen en de Russische politiek in het algemeen te beïnvloeden via USAID.

Beschuldiging

De afgelopen maanden zijn de regels voor non-gouvernementele organisaties (ngo's) in Rusland verscherpt. Ngo's die geld ontvangen uit het buitenland moeten zich sinds kort registreren als buitenlandse organisatie. President Poetin sprak eerder dit jaar de beschuldiging uit dat protesten tegen zijn regering worden geïnitieerd door Amerikaanse ngo's.

USAID investeerde de afgelopen twintig jaar zo'n 2,7 miljard dollar in Rusland. Het geld ging naar mensenrechtengroeperingen, organisaties die democratie promoten en naar gezondheidsprojecten. De begroting voor dit jaar was zo'n vijftig miljoen dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl