NOS NieuwsAangepast

Colombia pakt laatste kartelbaas

In Venezuela is Daniel Barrera gearresteerd, een van de laatste grote drugsbazen van Colombia. Zijn aanhouding werd op de Colombiaanse staatstelevisie bekendgemaakt door president Santos.

Barrera werd opgepakt na een undercoveroperatie waarbij ook Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten betrokken waren.

De kartelbaas werd aangehouden in San Cristobal, 24 kilometer van de Colombiaanse grens. President Santos bedankte zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez voor de hulp bij de arrestatie.

Connecties

Volgens Colombia transporteerde het netwerk van Barrera, bijgenaamd 'El Loco', elke maand tien ton cocaïne naar Mexico. Van daaruit werden de drugs naar de Verenigde Staten gesmokkeld.

De Amerikanen hadden 3,8 miljoen euro uitgeloofd voor de arrestatie van Barrera.

De Colombiaanse autoriteiten hadden de laatste weken de druk op de organisatie van Barrera al opgevoerd. Zeker 36 leden van zijn bende werden opgepakt. Ook werden 5 ton cocaïne en 21 vliegtuigen in beslag genomen.

In de jaren 80 en 90 kwamen de machtige drugskartels in Colombia op. Topcriminelen als Pablo Escobar verdienden een vermogen met de smokkel van drugs. Dankzij hun belangrijke connecties wisten ze vaak uit handen van justitie te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl