NOS NieuwsAangepast

'Obesitas VS blijft toenemen'

In 2030 heeft in 39 van de 50 Amerikaanse staten meer dan de helft van de volwassenen obesitas.

De medische kosten van de behandeling van ziektes die daarvan het gevolg zijn, zullen oplopen van 18 miljard tot 66 miljard dollar per jaar. Dat voorspelt de Trust for America's Health, een organisatie die campagne voert tegen obesitas.

Mississippi

De Trust baseert zich op cijfers van de afzonderlijke Amerikaanse staten. Nu heeft in nog geen enkele staat meer dan de helft van de bevolking obesitas. Mississippi, waar 35 procent van de bevolking zwaarlijvig is, is koploper. Dat zal het in 2030 nog zijn: dan zal volgens de voorspelling daar ruim tweederde obees zijn.

De slankste staat is Colorado. Daar is 20 procent van de bevolking obees; in 2030 zal dat 45 procent zijn. Het percentage in Californië zal stijgen van 24 naar 47.

Economische schade

De vervetting van Amerika zal volgens de voorspelling ook leiden tot een aanzienlijk lagere productiviteit. De Amerikaanse economie zou daar rond 500 miljard dollar schade door oplopen.

De organisatie zegt dat de staten heel wat kunnen doen om het aantal obesitas-gevallen omlaag te brengen. De Trust adviseert onder meer om meer gymnastiek te geven op school, en fruit en groentes goedkoper te maken.

Van obesitas is sprake bij een BMI van minimaal 30, van overgewicht bij een BMI van 25.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl