NOS NieuwsAangepast

Veiling collectie Scheringa succes

De verkoop van de overgebleven kunstwerken uit de Scheringa-collectie heeft ruim 2,8 miljoen euro opgebracht. Dat is ruim een miljoen meer dan veilinghuis Christie's verwachtte. De totale opbrengst gaat naar de schuldeisers van de failliete DSB-bank.

Christie's spreekt van een groot succes. Op de veiling kon worden geboden op 157 werken. Vanuit tientallen landen was er belangstelling voor de figuratief realistische kunstwerken. Die belanden nu dan ook in collecties over de hele wereld.

Een van de topstukken was het beeld 'Man on a Bench' van de Amerikaanse kunstenaar Duane Hanson. Dat werd ver boven de richtprijs verkocht en leverde 390.000 euro op.

Museum

Eerder werd het grootste deel van de collectie, zo'n 1000 van 1240 kunstwerken, door zakenman Hans Melchers gekocht. Hij wil de collectie onderbrengen in een museum in de Achterhoek. Er zitten vooral werken tussen van Nederlandse kunstenaars, zoals Carel Willink, Charley Toorop en Wim Schuhmacher.

Er zijn nu nog zo'n 80 kunstwerken over. Die worden op andere veilingen verkocht, onder meer in Londen.

De collectie van Scheringa werd tot 2009 tentoongesteld in het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. De kunstwerken zouden in 2010 worden ondergebracht in een nieuw museum, in Opmeer, maar door het faillissement van DSB is het daar nooit van gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl