NOS NieuwsAangepast

'Duur medicijn voorlopig vergoed'

Het College voor zorgverzekeringen vindt dat patiënten met de ziekte van Pompe of Fabry voorlopig toch hun dure medicijnen vergoed moeten krijgen. Dat staat in een nieuw conceptadvies aan minister Schippers.

Het CVZ pleit voor een overgangsregeling, maar het is niet duidelijk hoe lang deze regeling van kracht moet zijn. Als het aan het CVZ ligt, krijgen nieuwe patiënten het dure middel niet meer vergoed. Het college houdt vast aan zijn eerdere advies om de vergoeding voor de dure medicijnen tegen de ziekten van Pompe en Fabry uit de basisverzekering te halen.

Het CVZ stelt ook voor om voor medicijnen voor ziekten die bij minder dan één op de 50.000 mensen voorkomen, een apart financieringsstelsel op te zetten.

Onderhandelen

Verder staat in het conceptadvies dat de minister moet gaan onderhandelen met de fabrikanten van de middelen over een prijsverlaging. Ten slotte stelt het CVZ voor om voor alle dure behandelingen een onafhankelijke commissie op te zetten die de artsen adviseert bij het starten en stoppen van de behandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl