NOS NieuwsAangepast

'Afschaffen forensentaks kost geld'

Staatssecretaris Weekers vindt dat partijen die af willen van de forensentaks zelf moeten aangeven hoe ze dat willen betalen. Weekers legde vandaag aan de Tweede Kamer de plannen voor om de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer af te schaffen. Ze zijn een uitwerking van het Vijfpartijenakkoord.

Weekers benadrukte dat de forensentaks volgend jaar 1,3 miljard euro opbrengt en de jaren erna 1,5 miljard. Hij zei dat hij er op zichzelf begrip voor heeft als partijen de taks niet meer willen. Onder meer de VVD en de PvdA hebben dat aangegeven. Eerder vandaag zei premier Rutte ook dat er wel een dekking moet worden gevonden als deze maatregel niet wordt ingevoerd.

De Raad van State is zeer kritisch over de plannen voor de forensentaks. Volgens de Raad motiveert het kabinet niet waarom juist hiervoor is gekozen en is onduidelijk of ook andere maatregelen zijn overwogen. Verder worden werknemers met een 'auto van de zaak' niet of maar beperkt getroffen door de maatregel, oordeelt de Raad.

Inkomenseffecten

Als de forensentaks wordt doorgevoerd, dan vindt de raad dat de afbouw minder abrupt moet gebeuren dan nu wordt voorgesteld. De Raad van State verwijst naar de inkomenseffecten en vindt dat de betrokkenen meer tijd moeten krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Onder meer VNO-NCW, de FNV en het CNV willen dat de forensentaks wordt teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl