NOS NieuwsAangepast

Astronaute doet triatlon in de ruimte

NASA-astronaute Sunita Williams heeft als eerste mens in de ruimte meegedaan aan een deel van een triatlon. Ze was in het Internationale Space Station (ISS) deelnemer aan de Nautica Malibu Triathlon die dit weekend in Zuid-Californië werd gehouden.

Na 800 meter 'zwemmen', 29 kilometer fietsen en 6,4 kilometer hardlopen kwam ze na 1 uur, 48 minuten en 33 seconden over de finish in het ISS.

In het ruimtestation staan een loopband en een fiets. De triatlete werd met een harnas en riemen op haar plek gehouden, zodat ze niet weg kon zweven tijdens de oefeningen.

Zwembad

Aangezien er in het ISS geen zwembad aanwezig is, moest daar iets anders op gevonden worden. Williams gebruikte daarvoor een apparaat waarmee de astronauten weerstandsoefeningen, zoals gewichtheffen, doen.

De sportbegeleiders van de NASA hadden een programma voor haar samengesteld met oefeningen die een vergelijkbare spierbelasting hebben als zwemmen.

Sunita Williams is de gezagvoerder van het ruimtestation. Samen met de Rus Yuri Malenchenko en de Japanner Akihiko Hoshide ging ze in juli naar het ISS. Ze blijven tot november aan boord.

Drie andere astronauten, de Russen Gennady Padalka en Sergei Revin en de Amerikaan Joe Acaba zijn zondagavond teruggekeerd op aarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl