NOS NieuwsAangepast

Banken: meer geld aan Griekenland

Griekenland moet volgens de banken niet alleen meer tijd, maar ook meer geld krijgen om de noodleningen aan het IMF en de Europese Unie terug te betalen. Dat vindt de topman van de internationale bankenvereniging IIF, Charles Dallara.

Dallara onderhandelde begin dit jaar met Griekenland over het kwijtschelden van een groot deel van de Griekse schuld aan de banken. De banken namen uiteindelijk genoegen met het kwijtschelden van driekwart van de schuld aan Griekenland. Dallara is ervan overtuigd dat nu ook de overheden hun bijdrage zullen leveren.

Verlaging rente

Griekenland heeft sinds 2010 zo'n 180 miljard euro aan noodsteun ontvangen van Europa en het IMF. "Er is maar 15 tot 20 miljard euro extra nodig. Dat kan makkelijk worden opgebracht met een verlaging van de rente op de leningen van de EU en het IMF", zei Dallara tijdens een bezoek aan China.

Afgelopen weekend zei minister De Jager dat Griekenland mogelijk wel kan rekenen op meer tijd om de begroting op orde te krijgen, maar niet op meer geld. Verlaging van de rente op de noodleningen komt in de praktijk wel neer op meer geld voor Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl