NOS NieuwsAangepast

NAVO: minder doen met Afghanen

De NAVO gaat minder samenwerken met Afghaanse veiligheidsdiensten.

Aanleiding voor het besluit is het toenemende aantal aanslagen door Afghaanse agenten op militairen van ISAF, het militaire samenwerkingsverband van de NAVO in Afghanistan.

Dit jaar zijn al meer dan vijftig buitenlandse militairen omgekomen bij aanslagen door Afghaans veiligheidspersoneel. In sommige gevallen waren de daders terroristen in Afghaanse legeruniformen.

Geen patrouilles

In het afgelopen weekend werden zes NAVO-militairen gedood bij aanslagen: twee Britten en vier Amerikanen. Ook werden zes Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op een militaire basis verwoest door een raketaanval van de Taliban.

Door het besluit worden ISAF-militairen niet langer samen met Afghaanse soldaten ingedeeld voor patrouilles. Voor het opleiden van Afghaanse politieagenten heeft de maatregel geen gevolgen, zegt het Nederlandse ministerie van Defensie. In de provincie Kunduz zijn Nederlanders ingezet om Afghanen te trainen.

Gewelddadige protesten

Het besluit om de samenwerking met de Afghanen te verminderen heeft ook te maken met de gewelddadige protesten tegen een Amerikaanse film die wordt opgevat als een belediging voor de profeet Mohammed.

Door de verminderde samenwerking wordt het moeilijker om in 2014 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan volledig over te dragen aan het Afghaanse leger, zoals de afspraak is. Uiterlijk eind 2014 moeten de ISAF-eenheden uit Afghanistan zijn vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl