Steden willen meer zeggenschap

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen van het nieuwe kabinet meer ruimte om de economische crisis te bestrijden. De burgemeesters Eberhard van der Laan, Ahmed Aboutaleb, Jozias van Aartsen en Aleid Wolfsen schrijven dat in een open brief in de Volkskrant.

Ze vinden dat de vier grote steden een centrale rol spelen bij de aanpak van de crisis en dat daar ook meer invloed bij hoort. Volgens de burgemeesters wekte de verkiezingscampagne te veel de indruk dat het Rijk alles regelt. "Maar het zijn de gemeenten waar het moet gebeuren", schrijven de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Aan de slag

In de brief vragen ze om meer zeggenschap over woningbouw en de aanpak van de jeugdwerkloosheid. "Om onze plannen te kunnen uitvoeren, houden we niet de hand op bij het Rijk. Want dat zou in een financiële crisis van weinig realiteitszin getuigen. Wat wij willen, is dat de gemeenten in positie worden gebracht als 'eerste overheid'. Wij lossen de problemen op en wij bereiken meer met bestaande middelen, maar dan moeten we wel de ruimte krijgen."

Van der Laan, Aboutaleb, Van Aartsen en Wolfsen zeggen dat ze de herstelplannen al klaar hebben liggen. Maar gemeenten worden volgens hen nog te vaak door regels en procedures tegengewerkt. "Zodra het kabinet en de Kamer taken overdragen aan gemeenten, wordt alles meteen dichtgestuct met regels, voorwaarden en protocollen."

De vier grote steden vinden dat daaraan een eind moet komen. Van der Laan, Aboutaleb, Van Aartsen en Wolfsen sluiten hun brief af met de woorden: "Wij willen vooral aan de slag. Nieuw kabinet, sluit met ons een 'New Deal'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl