NOS NieuwsAangepast

Hypermarché-topman Leclerc dood

In Frankrijk is supermarktoprichter Edouard Leclerc (85) overleden. Leclerc wordt door velen beschouwd als de grondlegger van de moderne levensmiddelen-distributie in Frankrijk. Bij vrijwel alle grote steden is wel een 'hypermarché' E. Leclerc te vinden.

In 1948 opent Leclerc met zijn vrouw Helene een winkel in zijn geboortedorp Landerneau (Finistere). Ze verkopen er biscuits, maar doen dat tegen prijzen die 30 procent lager zijn dan bij gewone winkels, omdat Leclerc rechtstreeks inkoopt bij de producenten. Op die manier vermijdt hij extra kosten van tussenpersonen.

Niet veel later breidt Leclerc z'n assortiment uit met zeep en bakolie. De formule is een groot succes voor Edouard Leclerc, maar komt hem ook op kritiek te staan. Sommige politici verwijten hem dat hij de kleine winkeliers uit de markt prijst, en roepen leveranciers tevergeefs op om niet meer aan Leclerc te leveren.

Commerciële ethiek

Het protest kan het succes van Leclerc niet tegenhouden. "Ik kan de kosten van het levensonderhoud met 20 procent laten zakken", schept Leclerc op, eind jaren vijftig. Hij staat andere winkeliers toe om gratis zijn naam te gebruiken, mits ze zich houden aan de prijs- en distributieafspraken binnen de groep.

In 2011 staan er in Frankrijk 686 Leclerc-supermarkten, die in totaal zo'n 40 miljard euro omzetten.

President Hollande toont zich bedroefd over het overlijden van Edouard Leclerc. In een verklaring schrijft hij: "Edouard Leclerc heeft het distributiesysteem in Frankrijk vernieuwd, op een manier die consumenten beschermt, met een zekere commerciële ethiek en een onophoudelijke strijdlust."

E. Leclerc blijft een familiebedrijf. Zoon Michel-Edouard is sinds 2003 voorzitter van de 'Centres Leclerc'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl