NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag in teken van 3 procent

De maatregelen uit de begroting die vanmiddag wordt gepresenteerd zijn al grotendeels bekend. Ze komen uit het Vijfpartijenakkoord dat VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks eind april sloten nadat het Catshuisberaad mislukte.

Het doel van de maatregelen is dat volgend jaar het begrotingstekort onder de 3 procent blijft. Daarmee zou Nederland het vertrouwen van de financiële markten behouden. De meest besproken maatregelen hieronder nog eens op een rij.

Hervormingen

De AOW-leeftijd gaat de komende jaren omhoog met een maand per jaar. Vanaf 2016 gaat dat zelfs in stappen van twee maanden per jaar. Uiteindelijk komt de pensioenleeftijd uit op 67 jaar in 2023. Dat is eerder dan eerst in het pensioenakkoord was afgesproken.

Ook op de woningmarkt wordt hervormd. De vijf partijen spraken af om bestaande hypotheken ongemoeid te laten. Nieuwe hypotheken mogen niet meer hoger zijn dan de waarde van het huis. Ook worden de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek beperkt.

Ook huren wordt duurder. Volgens het Economisch Bureau van de ING stijgen de huren volgend jaar met 2,5 procent. Huurders met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning gaan er harder op achteruit. Zij zien de huur stijgen met 5 procent.

Lastenverzwaringen

Mensen die gebruik maken van de zorg zijn door het akkoord duurder uit. Het eigen risico wordt verhoogd van 220 euro naar 350 euro. Ook komt er een eigen bijdrage van 7,50 euro per ligdag in het ziekenhuis. Daarentegen worden de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget verminderd met 150 miljoen euro.

Met de zogenaamde forensentaks wordt de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer afgeschaft. Ook komt er een belasting op het woon-werkverkeer met een leaseauto. Volgens de ING kost dat de gemiddelde forens zo'n 40 euro per maand.

Teruggedraaid

Met het akkoord zijn ook enkele maatregelen van de afgelopen jaren teruggedraaid. Er wordt minder bezuinigd op het passend onderwijs.

Ook de verhoging van de griffierechten is van de baan. Verder wordt er komend jaar niet bezuinigd op de ontwikkelingssamenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl