NOS NieuwsAangepast

'Breng wetenschapsfraude in kaart'

Er moet onderzoek komen naar de aard en omvang van wetenschappelijk wangedrag in Nederland. Dat adviseert de commissie-Schuyt naar aanleiding van de fraude van de Tilburgse hoogleraar Stapel.

Schuyt wil dat met zo'n onderzoek iedere twijfel over wetenschappelijk onderzoek wordt weggenomen. De commissie Schuyt presenteert vrijdag haar rapport.

Tegen het licht

Volgens Kees Schuyt, voorzitter van de commissie, wordt er te vaak gesproken over alleen het topje van de ijsberg. "Maar niemand weet hoeveel er onder het wateroppervlak zit. Daarom zou er het goed zijn als alles tegen het licht wordt gehouden." Onderzoeksinstanties als de KNAW, NWO, VSNU en TNO zouden het onderzoek moeten gaan doen.

Daarnaast vindt de commissie-Schuyt dat moet worden voorkomen dat wetenschappelijk onderzoek een 'eenzaam avontuur' is voor een onderzoeker.

Aanrommelt

Vooral over de eerste fase van wetenschappelijk onderzoek zou meer openheid moeten komen. Hierin worden gegevens verzameld, verwerkt en opgeslagen. Wetenschappers zijn dan vaak enorm solistisch bezig.

De kans dat een onderzoeker maar wat 'aanrommelt' wordt kleiner als er goede afspraken worden gemaakt over begeleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl